Thursday, 24 October 2013

Zon Bahaya


Jom Kira Waktu Subur....

1. Kiraan Waktu Subur Bagi Wanita Haid Teratur

Majoriti wanita mempunyai kitaran haid 28 hari. Perkara pertama yang harus dilakukan ialah catat jadual haid anda. Pertengahan waktu subur ialah hari ke- 14 ( 28:2) Bagi wanita yang mempunyai kitaran haid teratur, waktu suburnya akan berlangsung selama 14 - 3 /14 + 3. Ini bermaksud masa subur 3 hari sebelum hari ke 14 iaitu hari ke-11 (14-3) dan 3 hari setelah hari ke-14 ialah hari ke-17 (14+3).Oleh itu, masa subur berlangsung pada hari ke-11 sampai hari ke-17(7 hari) dari satu kitaran haid yang normal.

Contoh : Seorang wanita yang datang bulan pada tanggal 1, maka masa suburnya ialah pada tanggal 11 (14-3) sampai tanggal 17 (14 + 3) pada bulan tersebut.

Note : Masa Subur ialah masa terbaik untuk terjadinya persenyawaan. Oleh itu, di luar masa subur juga  tidak menutup kemungkinan untuk wanita boleh hamil. Apatah lagi dalam keadaan kitaran pertama, sperma mampu bertahan selama tujuh hari di dalam rahim wanita.

P/s : software yang saya guna untuk catat waktu subur.  2. Bagi kitaran haid yang tidak teratur

Bagi wanita yang mepunyai kitaran haid yang tidak teratur, perkara pertama yang harus dicatat ialah panjang kitaran haid iaitu sekurang-kurangnya 6 kitaran.

Senaraikan 6 kitaran haid dan ambil kitaran haid terpanjang dan kitaran haid yang terpendek.Kitaran terpanjang dikurangkan dengan 11 manakala kitaran haid yang terpendek kurangkan dengan 8, maka diperolehi hari subur pertama dalam kitaran haid tersebut.

Misalnya,kitaran haid panjang 31 hari manakala kitaran haid pendek biasanya kurang dari 26 hari. Maka masa subur = 31-11 = 20 dan 26-8 = 18. Oleh itu masa subur berlangsung pada hari ke 18 sampai hari ke-20.

Rumusan :

Hari pertama masa subur = jumlah kitaran pendek -8
Hari pertama masa subur = jumlah kitaran terpanjang -11

Bagi wanita yang haidnya tidak teratur(kitaran kurang dari 28 hari), maka masa subur dikira dari jadual menstruasi yang akan datang.

Jika kitaran haid anda tidak teratur, sebaiknya dapatkan pemeriksaan doktor untuk mencari penyebab dan melakukan rawatan agar dapat diketahui masa suburnya.

Photo: Sambungan...Kiraan masa subur untuk haid tidak teratur

2. Bagi kitaran haid yang tidak teratur

Bagi wanita yang mepunyai kitaran haid yang tidak teratur, perkara pertaa yang harus dicatat ialah panjang kitaran haid iaitu sekurang-kurangnya 6 kitaran.

Senaraikan 6 kitaran haid dan ambil kitaran haid terpanjang dan kitaaran haid yang terpendek.Kitaran terpanjang dikurangkan dengan 11 manakala kitaran haid yang terpendek kurangkan dengan 8, maka diperolehi hari subur pertama dalam kitaran haid tersebut.

Misalnya,kitaran haid panjang 31 hari manakala kitaran haid pendek biasanya kurang dari 26 hari. Maka masa subur = 31-11 = 20 dan 26-8 = 18. Oleh itu masa subur berlansung pada hari ke 18 sampai hari ke-20.

Rumusan :

Hari pertama masa subur = jumlah kitaran pendek -8
Hari pertama masa subur = jumlah kitaran terpanjang -11

Bagi wanita yang haidnya tidak teratur(kitaran kurang dari 28 hari), maka masa subur dikira dari jadual menstruasi yang akan datang. 

Jikaa kitaran haid anta tidak teratu, sebaiknya dapatkan pemeriksaan doktor untuk mencari penyebab dan melakukan rawatan agar dapat diketahui masa suburnya.
pening jugak nak kira ni ...hu hu hu... terpaksa...avoid accident!
No comments:

Post a Comment