Kenal tak apa ni?Sesiapa yang rajin masak mesti kenal ni tapi untuk orang yang baru nak merajin2kan diri di dapur peratus kemungkinan untuk keliru antara halia dan lengkuas sangat tinggi...hi hi hi
Tumbuhan
ini berasal dari Asia Selatan (India).Halia (Zingiber officinale)
merupakan tumbuhan herba yang tumbuh sepanjang tahun. Hidup liar di
ladang-ladang tanah lembab serta memperolehi banyak sinar matahari.
Kandungan kimia
Halia
mengandungi banyak atsiri, damar, mineral sineol, fellandren, kamfer,
borneol, zingiberin, zingiberol, gigerol(misalnya di bahagian bahagian
merah), zingeron, lipidas, asam aminos, niacin, vitamin A, B1, C dan
protein. Minyak halia berwarna kuning dan kental. Minyak ini
kebanyakkannya mengandungi terpen, fellandren dan dextrokamfen.
Kandungan & Manfaat
Menurut
farmakologi Belanda, umbi Zingiber officinale mengandungi 6% bahan
ubat-ubatan yang sering diguna sebagai rumusan ubatan di 23 buah negara.
Sejak dahulu lagi , halia dipergunakan sebagai ubat atau bahan untuk
memasak. Halia boleh merangsang kelenjar pencernaan, baik untuk
membangkitkan nafsu makan dan pencernaan.
Halia
berguna sebagai ubat gosok untuk badan dan sakit kepala. Halia segar
yang ditumbuk halus boleh digunakan sebagai ubat luar. Rasa dan aromanya
pedas dapat menghangatkan tubuh dan mengeluarkan peluh.
Minyak
atsirinya bermanfaat untuk menghilangkan rasa lenguh, anti inflamasi
dan anti bakteria. Air perahan umbinya (akar tongkat) digunakan untuk
penyakit katarak. Ia juga amat baik untuk mengubati luka luar dan dalam,
merawat gatal-gatal(umbinya ditumbuk halus) dan juga dapat mengubati
gigitan ular.
Kegunaan lain
Sakit
kepala atau migrain, batuk, masuk angin, reumatik, lenguh pinggang,
mengeluarkan angin dari perut, bengkak-bengkak, mual dan mabuk dalam
perjalanan, panau, digigit ular, ubat cacing gelang dan gatal akibat
gigitan serangga.
Khasiat Halia
Membantu untuk menghadamkan makanan.
Melembutkan perut dengan kelembutan yang sederhana.
Mengawal hati supaya tidak sejuk dan basah.
Membantu untuk menguatkan tenaga jimak dan menambahkan air mani.
Membuang angin yang terdapat dalam usus-usus kecil dan besar.
Membuangkan
kahak lendir yang melekat di bahagian halkum, jika halia itu dicampur
dengan sedikit gula dan diminum dengan air panas.
Menghilangkan bau busuk mulut.
Menghilangkan
kadar kesejukan yang terdapat pada makanan dan buahan atau sayuran bila
sudah dimakan atau diminum. Firman Allah Subhanahu wa Ta'ala yang
bermaksud:
"Dan mereka (ahli syurga) meminum di syurga satu gelas air yang campurannya dari halia."
Masa zaman sekolah dulu ketika tinggal di asrama antara kegemaran kitaorang ialah asam asaman tapi kalau dah beramai2 kadang2 tak sempat pun nak jamah dah langsai...last2 aku try buat stok asam jeruk halia...hah!Ambik kau...sorang pun tak kacau...selamat asam aku....he he
No comments:
Post a Comment