Wednesday 19 June 2013

Nak awet muda....jom makan ikan!

MAKAN IKAN MEMBANTU ANDA KELIHATAN LEBIH MUDA !

Kajian terbaru menemui kebaikan Omega-3 dalam ikan mampu untuk mengesan masalah DNA rapuh atau telomeres sekaligus membantu anda untuk kelihatan lebih muda. Masalah telomeres adalah satu keadaan yang berkaitan dengan proses penuaan yang berlaku secara semulajadi.

Stress, kanser dan kurang melakukan aktiviti sihat luaran seperti berlari, bersenam dan berolahraga juga boleh menyebabkan proses kerosakan sel-sel tubuh berlaku dengan lebih cepat.

Bagi mengelakkan masalah ini, Omega-3 yang ditemui dalam ikan adalah penyelamat anda. Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Ohio State University, para saintis berpendapat Omega-3 dalam ikan seperti salmon perlu diambil dalam setiap menu makan anda. Sama ada menu makan malam anda, siang atau semasa anda menikmati hidangan luar rumah.

"Researchers at Ohio State have explored the ability of omega-3 fatty acids to fight aging at a molecular level. That is, they found that these essential fatty acids can help preserve portions of the DNA, called telomeres, in white blood cells."

KELEBIHAN MAKAN IKAN.

✔ Khasiat ikan dapat menekan risiko stroke dan serangan jantung, hal ini kerana ikan mengandungi asam lemak dan omega-3 yang sangat diperlukan oleh otak. Memakan ikan secara rutin dan teratur setiap hari dapat mengelakkan daripada risiko penyakit jantung pada lelaki ataupun perempuan.
✔ Rendah lemak, khasiat ikan yang satu ini adalah rendah lemak kerana sebagian besar ikan memiliki kandungan lemak yang paling rendah dibandingkan sumber protein dalam haiwan yang lainnya terutama ikan tuna sirip kuning.
✔ Sumber protein, vitamin, dan mineral, khasiat ikan ini adalah mampu menyerap nutrisi yang terdapat dalam ikan kerana ikan memiliki kandungan vitamin A, vitamin D, fosfor, magnesium, selenium, yodium dan kalsium. Pada hakikatnya ikan memiliki protein haiwan yang sama dengan daging sapi, tapi kelebihan ikan adalah tidak memiliki lemak yang tinggi.
✔ Khasiat ikan dapat mengurangi kolesterol LDL (kolesterol jahat), ini kerana ikan memiliki kandungan lemak yang paling sedikit berbanding dengan protein haiwan yang lainnya seperti daging ayam, udang ataupun lobster dan kelebihan lemak ini memiliki peranan penting untuk menaikan kadar kolesterol jahat dalam darah.
✔ Khasiat ikan dapat mengurangi peradangan dan sakit sendi, hal ini kerana ikan memiliki kandungan asam lemak omega-3 ikan tuna, salmon, makarel ataupun sarden yang bisa menghilangkan risiko peradangan dan sakit sendi.
✔ Khasiat ikan dapat menambah nutrisi otak, hal ini kerana ikan mengandung asam lemak omega-3 yang sangat penting untuk otak. Asupan nutrisi ini sangat diperlukan untuk meningkatkan stamina otak.

Oleh itu sekiranya anda ingin mengamal diet serta pemakanan sihat anda perlu memikirkan bagaimana hendak memasukkan menu hidangan berasaskan ikan untuk kesihatan anda dan juga keluarga anda. Telah diketahui melalui kajian yang dilakukan Omega-3 dalam ikan bukan sahaja dapat membantu anda untuk kelihatan lebih muda, malahan ia juga dapat membantu mengelakkan masalah penglihatan, lupa, kesihatan jantung dan mencegah osteoarthritis.

Bagi mereka yang tidak suka memakan ikan, dapatkan permakanan tambahan minyak ikan yang mengandungi asid lemak Omega-3 dari farmasi ataupun mana kedai makanan kesihatan yang berdaftar.


MAKAN IKAN MEMBANTU ANDA KELIHATAN LEBIH MUDA !

Kajian terbaru menemui kebaikan Omega-3 dalam ikan mampu untuk mengesan masalah DNA rapuh atau telomeres sekaligus membantu anda untuk kelihatan lebih muda. Masalah telomeres adalah satu keadaan yang berkaitan dengan proses penuaan yang berlaku secara semulajadi.

Stress, kanser dan kurang melakukan aktiviti sihat luaran seperti berlari, bersenam dan berolahraga juga boleh menyebabkan proses kerosakan sel-sel tubuh berlaku dengan lebih cepat.

Bagi mengelakkan masalah ini, Omega-3 yang ditemui dalam ikan adalah penyelamat anda. Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Ohio State University, para saintis berpendapat Omega-3 dalam ikan seperti salmon perlu diambil dalam setiap menu makan anda. Sama ada menu makan malam anda, siang atau semasa anda menikmati hidangan luar rumah.

"Researchers at Ohio State have explored the ability of omega-3 fatty acids to fight aging at a molecular level. That is, they found that these essential fatty acids can help preserve portions of the DNA, called telomeres, in white blood cells."

KELEBIHAN MAKAN IKAN.

Khasiat ikan dapat menekan risiko stroke dan serangan jantung, hal ini kerana ikan mengandungi asam lemak dan omega-3 yang sangat diperlukan oleh otak. Memakan ikan secara rutin dan teratur setiap hari dapat mengelakkan daripada risiko penyakit jantung pada lelaki ataupun perempuan.


Rendah lemak, khasiat ikan yang satu ini adalah rendah lemak kerana sebagian besar ikan memiliki kandungan lemak yang paling rendah dibandingkan sumber protein dalam haiwan yang lainnya terutama ikan tuna sirip kuning.


Sumber protein, vitamin, dan mineral, khasiat ikan ini adalah mampu menyerap nutrisi yang terdapat dalam ikan kerana ikan memiliki kandungan vitamin A, vitamin D, fosfor, magnesium, selenium, yodium dan kalsium. Pada hakikatnya ikan memiliki protein haiwan yang sama dengan daging sapi, tapi kelebihan ikan adalah tidak memiliki lemak yang tinggi.


Khasiat ikan dapat mengurangi kolesterol LDL (kolesterol jahat), ini kerana ikan memiliki kandungan lemak yang paling sedikit berbanding dengan protein haiwan yang lainnya seperti daging ayam, udang ataupun lobster dan kelebihan lemak ini memiliki peranan penting untuk menaikan kadar kolesterol jahat dalam darah.


Khasiat ikan dapat mengurangi peradangan dan sakit sendi, hal ini kerana ikan memiliki kandungan asam lemak omega-3 ikan tuna, salmon, makarel ataupun sarden yang bisa menghilangkan risiko peradangan dan sakit sendi.


Khasiat ikan dapat menambah nutrisi otak, hal ini kerana ikan mengandung asam lemak omega-3 yang sangat penting untuk otak. Asupan nutrisi ini sangat diperlukan untuk meningkatkan stamina otak.

Oleh itu sekiranya anda ingin mengamal diet serta pemakanan sihat anda perlu memikirkan bagaimana hendak memasukkan menu hidangan berasaskan ikan untuk kesihatan anda dan juga keluarga anda. Telah diketahui melalui kajian yang dilakukan Omega-3 dalam ikan bukan sahaja dapat membantu anda untuk kelihatan lebih muda, malahan ia juga dapat membantu mengelakkan masalah penglihatan, lupa, kesihatan jantung dan mencegah osteoarthritis.

Bagi mereka yang tidak suka memakan ikan, dapatkan permakanan tambahan minyak ikan yang mengandungi asid lemak Omega-3 dari farmasi ataupun mana-mana kedai makanan kesihatan yang berdaftar.


Dulu masa kecik2 tak suka makan ikan.Salah satu sebabnya ikan banyak tulang.Sekarang pun kurang jugak makan ikan walaupun duduk di tempat yang mudah dapat ikan dan berharga agak murah kecuali beberapa jenis ikan tertentu....tapi suka pulak makan ikan bilis...hi hi...camnapun tetap rindu  asam pedas ikan kembong campur nanas mak aku...hu hu hu...masak sendiri tak sedap!

No comments:

Post a Comment